Vojtěch Pressfreund - Kávesso
Je to pár dní zpět, co jsem trávil super chvíle u Vojty doma před jeho Kávesso vozíkem spolu s jeho brigádnicí a kámoškou Aničkou a přítelkyní Lucií, která aktuálně usiluje o titul miss ČR pro rok 2023! A co jsme dělali?
No pražili jsme kávu a přitom se kochali pohledem na Boubín a jižní část Šumavy! 
Samotný proces mě mega bavil a byla to pro mě super zkušenost. A výsledek?  Haha touto kávou bych se nastřelil k smrti.
A teď zase trochu k věci. Vojtu jsem poznal letos na III. ročníku Hardcore/Punkového festivalu v Horažďovicích, který mimo jiné pořádám.
Dorazil se svým vozíkem a kromě kávy dělal radost i dalším občerstvením. Švýcarská kapela Safe State nechtěla ten den odjet.
A jelikož jsem zjistil, že s Vojtou máme spoustu společného a je to super pohodový a pozitivní člověk, nezbylo nic jiného než ho zahrnout do letošního měsíčníku šikovných, zajímavých lidí z regionu Šumava a její předhůří.
Vojto, nejprve se nám představ!
Zdravím. Jsem dvaadvacetiletý student na University of Worcester ze Čkyně. Vedle vejšky studuji kafe, což je již čtvrtým rokem mou pracovní náplní a velikou vášní. Většina z nás si nedovede představit den bez kávy, já si vedle toho nedovedu představit den bez její přípravy. 
Jak vlastně vzniklá láska ke kávě, proč zrovna Kávesso a jaká je vize do budoucna?
Vždycky jsem chtěl něco svýho, co budu moct budovat na vlastní noze a tím dělat ostatním svět o něco krásnějším místem. V kávě dokonalost není a vždy je prostor pro zlepšení, a mě baví hledat nové metody vedoucí k různým chutím ve výsledném nápoji. Jsem od srdce rád za všechny lidi co dávají do svých děl to nejlepší z nich a umí, baví se svým řemeslem a tím, co jim do života přináší. Učit se od takových a předávat si vzájemně zkušenosti je skutečně obohacující cesta. Kávová komunita je otevřená a přívětivá, takže toto umožňuje. Název vznikl spíš intuitivně, navíc se to rýmuje s “espresso”, což je moje nejoblíbenější příprava kávy. Do budoucna bych chtěl vlastní kavárnu s pražičkou uvnitř. Vytvořit klidné, stylové, přívětivé místo pro setkávání lidí ať už pro práci, tak pro strávení příjemných chvil s přáteli. 

Jaký je tvůj vztah k Šumavě?
Na Šumavě žiju a rád se sem vracím ze studií. Jezdím na lokální akce s kávou, nejradši mám Malinobraní v Malenicích, kde se sejdou lidi třeba až z druhýho konce republiky jen aby ochutnali místní malinové speciality, protože jsou vyhlášené. Právě teď pracujeme na foodfestivalu ve Čkyni (23.9.), kde se sejdou lokální kulináři a budou své řemeslo představovat právě Vám.
Co děláš, když zrovna neděláš kafe?
Napůl studuju a napůl pražím a připravuji kávu. Sezóna pro mě začíná dnem kdy mi skončí semestr a končí když začíná školní rok. Ale co se týče koníčků tak miluju sportovní střelbu, je to pro mě odreagování a prostor pro maximální koncentraci na něco jiného, než je právě káva nebo univerzita. Jestli něco dokonale čistí hlavu, tak jsou to prázdné nábojnice. 
Zkus nám laikům, přiblížit celý proces přípravy kávy, než se dostane do rukou spokojeného zákazníka.
Proces začíná u získávání kvalitního zrna. Výběrové kávy jsou hodnoceny SCA (Specialty Coffee Association) škálou, kde kávy s 85+ body jsou považovány právě za výběrové. Posuzuje se jak chuť, tak i třeba počet vadných zrn v poměru na objem, nebo i to, jak se zrna liší ve velikosti, protože čím více jsou velikostí podobná, tím rovnoměrnějšího pražení lze docílit. Zelenému nepraženému zrnu je pak zapotřebí přizpůsobit pražící profil a ochutnávat, zkoušet tak dlouho, dokud se nenajde způsob jak danou kávu upražit tak, aby z ní bylo vyzdviženo to nejlepší co v sobě má. Jsou to dny strávené u grafů, cuppingu a zkoušení metod, které mají často slepou uličku. O to hezčí je pak ochutnat to, o čem vím, že je nejlepším možným výsledkem mojí práce. Já si potom sáčky nadepisuji ručně, protože jsem zastáncem jednoduchosti a názoru, že není důležitý obal, ale to co je v něm. S pojízdnou kavárnou pak jezdím na různé akce a připravuji ji na místě. Při tom povídám s lidmi o tom, jak si kávu doma připravují a co vyhledávají, abych více porozuměl tomu, co zákazníci vyžadují. 
Kde tě můžeme v nejblIžší době vidět a jak si u tebe můžeme objednat kávu ze ŠUMAVY?
Nadcházející akce tuto sezónu jsou: 
Trh Chlumany: 2.9.
Taška Festival: 16.9.
Čkyňský foodfestival: 23.9.
Objednat Kávesso je možné na telefonním čísle: 773 935 609 a nebo na e-mailu: kavesso.prf@gmail.com, případně na instagramovém profilu @kavesso.
Při pohledu na dvě aktuální největší lásky, hned po kafi, se loučíme a přejeme ti Vojto hodně radosti z řemesla, úspěchů a síly do dalších dní! Třeba při odhánění všech zájemců o tvou MISS Lucii :)))
Díky - Martin 

You may also like

Back to Top